Strona główna » Polski cukier o połowę tańszy... w Niemczech

Polski cukier o połowę tańszy... w Niemczech

Okazuje się, że kilogram polskiego cukru sprzedawanego w niemieckich sklepach jest o połowę tańszy niż w naszych sklepach.

Średnia cena kilograma cukru to aktualnie 6 złotych i 50 groszy, jednak już za zachodnią granicą za kilogram tego samego, polskiego cukru zapłacimy 75 eurocentów, czyli ok. 3 złotych.

Cukier sprzedawany w niemieckich sklepach w znacznej większości pochodzi z polski, a jest jedynie pakowany w Niemczech.

„Jeśli Polacy na wiadomość, ze może wzrosnąć cena cukru gwałtownie zaczynają wykupywać cukier, no to oczywiście producenci bez chwili wahania podnoszą natychmiast cenę” – wyjaśnia prof. Witold Orłowski. główny doradca ekonomiczny PricewaterhouseCoopers.

źródło: www.pis.org.pl






  • POSEŁ PIOTR URUSKI
  • POSEŁ PIOTR BABINETZ

Biuro czynne
od poniedziałku do czwartku godz.9-16.30

tel./faks: +48 13 4634 334